:: دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) ::
جلد 5 شماره 4 صفحات 323-310 برگشت به فهرست نسخه ها
انار: دیدگاه قرآن کریم و مروری بر اثرات سلامت‌بخش آن از نظر علم تغذیه
یاسر خواجه بیشک ، لاله پیاهو*
چکیده:   (7998 مشاهده)

سابقه و هدف: تغذیه سالم جایگاه والایی در اسلام دارد. در آیات قرآنی، پس از توجه دادن انسان به غذا، سخن از گیاهان به میان آورده شده است. انار با نام علمی .PunicagranatumL و نام قرآنی الرّمان، سه بار در آیات قرآن کریم آورده شده است. این میوه بواسطه دارا بودن ترکیبات فعال زیستی متعدد، نقش مهمی در پیشگیری و درمان انواع اختلالات مزمن دارد. هدف از مطالعه حاضر، مرور خواص سلامت‌بخش انار از دیدگاه قرآن کریم و علم تغذیه بود.
مواد و روش‌ها: در این مطالعه مروری، با تعمق در آیات قرآن و تمامی مقالات ثبت شده در پایگاه‌های اطلاعاتی علمی با نام‌های PubMed، Web of ScienceوGoogle Scholar از سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۴ با کلید واژه‌های انار، اسلام، بیماری، تغذیه و قرآن، نتایج بدست آمد و مورد بحث قرار گرفت.
یافته‌ها: ترکیبات موثر موجود در انار از طریق غیرفعال‌سازی آنزیم‌های پیش‌التهابی، توقف رشد تومور و افزایش تنظیمی پروتئین‌های سرکوب کننده رشد تومور در پیشگیری از انواع سرطان‌ها مفید است. مهار آنزیم‌های دخیل در سنتز چربی‌ها و افزایش سنتز و ترشح انسولین از سلول‌های بتای پانکراس و افزایش حساسیت آن‌ها به ترتیب مهمترین مکانیسم‌های مربوط به کاهش چربی و قند خون می‌باشند. اثرات ضد چاقی انار به مهار آنزیم لیپاز پانکراسی و اثرات ضدعفونت به ترکیبات مهار کننده رشد باکتری‌ها مربوط است.
 نتیجه‌گیری: با در نظر گرفتن تاکید قرآن کریم بر اثرات مفید انار و از طرفی وجود شواهد علمی کافی راجع به اثرات پیشگیری کنندگی آن، گنجاندن این میوه در رژیم غذایی پیشنهاد می‌گردد.

واژه‌های کلیدی: انار، اسلام، بیماری مزمن، تغذیه، قرآن.
متن کامل [PDF 319 kb]   (5035 دریافت)    
نوع مطالعه: مروري | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/11/21 | پذیرش: 1393/11/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 4 - ( زمستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها