:: دوره 6، شماره 1 - ( بهار 1394 ) ::
جلد 6 شماره 1 صفحات 96-89 برگشت به فهرست نسخه ها
شناسایی برخی گونه‌های گیاهان داروئی شهرستان زابل (استان سیستان و بلوچستان) و کاربرد آن‌ها در طب سنتی
علیرضا گنجعلی* ، عباس خاک سفیدی
چکیده:   (10536 مشاهده)

سابقه و هدف: گیاهان دارویی از ارزش و اهمیت خاصی در تأمین بهداشت و سلامتی جوامع هم به‌لحاظ درمان و هم پیشگیری از بیماری‌ها برخوردار هستند. قوم گیاه‌شناسی بازیابی سنت‌هایی است که به‌صورت غیرمکتوب و در خطر نابودی هستند. پژوهش اتنوبوتانی راهنمای ارزشمندی برای شناسائی گیاهان داروئی و داروهای گیاهی جدید است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و بررسی اتنوبوتانی برخی از گیاهان دارویی شهرستان زابل است که به‌طور گسترده به‌وسیلۀ مردم محلی در درمان و پیشگیری بیماری‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند.
مواد و روش‌ها: این تحقیق براساس پیمایش صحرایی، باورها و اطلاعات مردمان بومی منطقه، پژوهش و مطالعات اسنادی صورت گرفت، گونه‌های گیاهی از مناطق مختلف به استناد معرفی افراد بومی، به‌خصوص روستائیان مسن جمع‌آوری شد و پس از شناسائی به‌صورت هرباریومی خشک شد.
یافته‌ها:‌ در این تحقیق ۲۵ گونه از گیاهان داروئی شناسائی که در ۱۹ خانواده قرار گرفت. تعدادی از گیاهان داروئی از قبیل هندوانه ابوجهل، رازیانه، اوکالیپتوس، زنیان و خرفه توسط افراد زیادی شناخته شده و به خواص درمانی آنها اشاره شد. بیشتر گیاهان شناسائی‌شده در طب سنتی منطقه به‌عنوان مدر، مقوی معده، التیام‌دهنده زخم‌ها استفاده می‌شد.
نتیجه‌گیری: ‌باتوجه به محدودبودن منابع داخلی با اعمال یک مدیریت حساب شده با توسعه طرح‌های اشتغال‌زایی برمبنای کاشت گیاهان داروئی سازگار با شرایط اکولوژیکی منطقه، نه‌تنها می‌توانیم بیشترین تولید و بهره‌وری را داشته باشیم، بلکه می‌توان از این منابع گران‌بها و با ارزش حفاظت کرد.

واژه‌های کلیدی: پیمایش صحرایی، درمان، قوم گیاه‌شناسی، هرباریوم.
متن کامل [PDF 576 kb]   (23359 دریافت)    
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1393/12/26 | پذیرش: 1393/12/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 6، شماره 1 - ( بهار 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها