[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1402 ) ::
جلد 14 شماره 3 صفحات 208-193 برگشت به فهرست نسخه ها
ساخت، استانداردسازی و ارزیابی قرص گیاهی مؤثر در کنترل سوءهاضمه مبتنی بر داروسازی سنتی ایران
اسما آزادنیا ، محمدمهدی زرشناس ، الهه‌ناز پرهیزکار*
چکیده:   (357 مشاهده)
سابقه و هدف: شیوع روزافزون اختلالات گوارشی از عمده ‏ترین مشکلات جوامع امروزی محسوب می‌شود. از مهم‏‌ترین بیماری‌های این دسته سوءهاضمه است که برای درمان آن از روش‌‏های دارویی و غیردارویی متفاوتی استفاده می‌شود. از جمله روش‌‏های دارویی می‏‌توان به درمان‏‌های طب مکمل اشاره کرد که در این میان، استفاده از گیاهان دارویی، عصاره، اسانس و ترکیبات مستخرج از گیاهان بسیار پرکاربرد است. در میان اشکال دارویی اختصاصی ذکرشده در داروسازی سنتی ایران، یک شکل مهم و پرمصرف، شکل دارویی «علاج فساد هضم» بوده که به‌‏طور غیرمستقیم به سوءهاضمه اشاره دارد.
مواد و روش ‏ها: از جمله داروهای ترکیبی که برای فساد هضم استفاده می‌‏شود فرمولاسیونی شامل ۴ مفردۀ فلفل سیاه، بذر شوید، زیره سیاه و گل محمدی است. در این مطالعه به ساخت فرمولاسیون قرص علاج فساد هضم پرداخته شد. به همین منظور گیاهان مذکور خشک، پودر و مخلوط شدند. سپس خرده‌‏نگاری و تهیه اسانس انجام شد. آنالیزهای دستگاهی نظیر کروماتوگرافی، کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‏‌سنج جرمی و استانداردسازی با کمک کروماتوگرافی گازی متصل به آشکارساز یونیزاسیون شعله‌‏ای و در نهایت تهیه فرمولاسیون قرص از این فرآورده انجام گردید.
یافته‏‌ها: ترکیبات اصلی مخلوط چهار گیاه تشکیل‌‏دهندۀ فرآوردۀ علاج فساد هضم، پس از آنالیزهای ذکرشده، ۶۸/۱۶ درصد دیل‏‌آپیول (Dillapiol) و ۵/۶ درصد کاریوفیلن (Caryophyllene) بود. بعد از ساخت قرص که با کمک بهینه‌‏سازی فرمولاسیون‌‏های متفاوت تهیه شده بود، تست‌های پایداری مرتبط به قرص انجام شد که نشان‌‏دهندۀ فرسایش کمتر از ۱ درصد، میانگین تغییرات وزن کمتر از ۱ درصد، سختی حدود ۰/۴±۱۲/۵، میانگین زمان متلاشی‏‌شدن کمتر از ۲۲ دقیقه و میانگین ضخامت حدود ۰/۱±۶/۷ میلی‏‌متر بود.
نتیجه‌‏گیری: درنهایت با توجه به بازده اسانس‌‏گیری مخلوط هر چهار گیاه و تعیین مقدار انجام ‏شده به روش کروماتوگرافی گازی متصل به آشکارساز یونیزاسیون شعله‏‌ای، میزان کاریوفیلن در فرمولاسیون نهایی هر قرص حدود ۱۲۸ میکروگرم اندازه‌‏گیری شد.
واژه‌های کلیدی: سوءهاضمه، شوید، فلفل سیاه، گل سرخ
     
نوع مطالعه: اصيل پژوهشي | موضوع مقاله: طب سنتي
دریافت: 1402/5/13 | پذیرش: 1402/10/12
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Azadnia A, Zarshenas M M, Parhizkar E. Preparation, standardization and evaluation of a herbal tablet effective in dyspepsia based on Traditional Persian Medicine. jiitm 2023; 14 (3) :193-208
URL: http://jiitm.ir/article-1-1628-fa.html

آزادنیا اسما، زرشناس محمدمهدی، پرهیزکار الهه‌ناز. ساخت، استانداردسازی و ارزیابی قرص گیاهی مؤثر در کنترل سوءهاضمه مبتنی بر داروسازی سنتی ایران. مجله طب سنتي اسلام وايران. 1402; 14 (3) :193-208

URL: http://jiitm.ir/article-1-1628-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 14، شماره 3 - ( پاییز 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله طب سنتی اسلام و ایران Journal of Islamic and Iranian Traditional Medicine

Creative Commons License
This Journal is licensed under a Attribution-NonCommercial 4.0 International License

Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4645